Ó, azok a jó kis spagettizgetések!

10:46Sokan nem is tudják, hogy a világ egyik legnépszerűbb és legkedveltebb ételének a spagettinek is van világnapja, még pedig január 4-én. Egészen pontosan magát a spagettitésztát ünnepeljük a mai napon, azonban én személy szerint, ha meghallom a spagetti szót, egyből a bolognai feltétes változat jelenik meg lelki szemeim előtt. Ráadásul nekem ez az egyik kedvenc ételem, ami tipikusan olyan számomra, melyből bármikor, bárhol, bármennyit meg tudnék enni. Hmm, természetesen ez most sincs másképp, csak rágondoltam és már meg is kívántam, úgyhogy lehet készítek is magamnak! De mielőtt még nagyon elkalandoznék felteszem a kérdést: te vajon tudod, hogy mely kornak és mely országnak köszönhetjük, miért lett ez a neve, és hogy miként született meg a Spaghetti Bolognese? Egyszerűen: te vajon mennyit tudsz a spagetti történetéről? Ha kíváncsi vagy rá tarts velem, ugyanis a kedvenc kajám tiszteletére kutakodtam kicsit az internetet és azok alapján sorra veszem a legfontosabb tudnivalókat! #megszállottvagyok


A spagetti először a 10. század környékén jelent meg Szicíliában, és feltehetően az arab hódítóknak köszönhető terjedt el a fogyasztása. A spagetti név az olasz "spago" szóból ered, ami "húrt" jelent, így szabad fordításban azt is mondhatnánk rá, hogy "vékony húrocska". A tészta eredetileg durumlisztből készül, hiszen Dél-Olaszország éghajlata inkább a durumbúza termesztésének kedvez. A spagettitésztákat vastagságuk alapján 12 csoportba sorolhatjuk, a 0,6 mm-től egészen a 2,5 mm-ig megtalálhatóak.

A spagetti az olasz konyha jellegzetessége, rengeteg feltéttel tálalhatjuk ma már. Az egyik legelterjedtebb változata a bolognai spagetti, ami lényegében egy húsos alapú mártás. Legkedveltebb változatai közé tartozik még a carbornara, a gombás, és a csirkés spagetti.

Azonban a Spaghetti Bolognese (ahogy az olasz konyha szerelmesei mondanák, na meg persze az olaszok is) igazából nem is tradicionális olasz étel. Ugyanis Bolognában és a környékén a bolognait mindig lasagne vagy tojásos tagliatelle tésztával tálalták, ami egy vékony, lapos, szalag formájú tészta. A spagettitészta mellé pedig sokkal sűrűbb és testesebb mártásokat, szószokat készítettek, mivel ezek állaguknak köszönhetően sokkal jobban megmaradtak a vékony és csúszós tésztán.

A bolognai spagetti a második világháború alatt vált népszerűvé, amikor is az amerikai katonák Olaszországban megkedvelték magát a bolognai ragút. A háború után az Amerikába lévő olasz éttermekben egyre kevésbé követték már a tradíciókat, és a spagettitésztát bolognai szósszal kezdték el tálalni. Ez a fajta újítás az amerikaiaknak nagyon a kedvükre volt, így amikor Olaszországban jártak az ottani éttermekben már Spaghetti Bologneset kértek, a szakácsok pedig el is készítették nekik. Így indulhatott el világhódító útjára ez a remek étel.

Olaszországot tekintve, a helyiek szerint a bolognai spagettinek semmi köze az itáliai konyhához: „A Spaghetti alla bolognese sosem létezett. A spagetti egy dél-itáliai száraztészta, miközben Bolognában mi friss házi készítésű tagliatellét használunk" – írta például a neves gasztroszakember, Stefano Bonilli. Nem mellesleg pedig az olaszoknál a bolognaiban nincs is hús.

Tehát, bár a spagettitészta Olaszországból származik, a bolognai sapgettit inkább az amerikaiaknak köszönhetjük. De bárhogy is legyen, a lényeg, hogy nagyon finom és nagyon szeretjük! :)

S így a bejegyzés végén az egyik kedvenc filmemnek a spagetti jelenetével búcsúznék (csak mert miért ne legyünk még éhesebbek, miközben nézzük azt?!). :D >>> LIKÉRT KATT IDE! <<<források:
familiateszta.hu
masteszta.blog.hu
panzani.hu


K Ö V E S S   I T T   I S
Instagram: @dianahrcs
Pinterest: Diusssh

You Might Also Like

0 hozzászólás