Interjú a Vuk Design művészével

09:48

A múltkori, Angel Style-al készített interjúm sikerén felbuzdulva ma ismét egy riporttal jelentkezem. Ezúttal egy nagyon tehetséges, fiatal, rajzművésszel beszélgettem a munkáiról, a jövőbeni terveiről és úgy általánosságban róla. Ádám műveit a facebook oldalán megtekinthetitek, ahol nem mellesleg egy nyereményjáték keretein belül hamarosan - májusban - lehetőségetek lesz megszerezni az egyik alkotását. Úgyhogy már csak ezért is megéri benézni hozzá. :)Szia! Mutatkozz be kérlek az Olvasóknak! Mennyi idős vagy, hova valósi vagy, mivel foglalkozol, mit szeretsz csinálni szabadidődben?
 
Ádám: Halihó! Ádámnak hívnak, és 25 éves vagyok. B-A-Z megyében élek, a megyeszékhelyen. Egy autóipari alkatrészeket gyártó cégnél dolgozom. Szabadidőmben fényképeket készítek, ugyebár rajzolok J, kirándulok, filmezek, barátnőmmel töltöm az időm.

Mikor kezdődött a rajzolás iránti szenvedélyed?

Ádám: Ez a szenvedélyem, már egész kicsi koromban kezdett kibontakozni. Akkor még nem tudtam, hogy egészen idáig megmarad ez „szerelmem”.

Tanultál-e valaha rajzolni vagy ez amolyan veled születette képességed?

Ádám: Nem jártam ilyen speciális iskolába, de külön órákra sem. Annyit tanultam rajzolni,  ami a kötelező volt az iskolában.:) Hogy velem született képesség lenne? Hm… jó kérdés. Az viszont biztos, hogy fejlesztettem magam. Az első emlékem erről a szenvedélyemről, hogy szüleimtől folyamatosan kaptam a Dumbó című újságot (nem tudom lehet-e még kapni, de ez egy Disney foglalkoztató füzet szerűség volt, amiben voltak kis történetek is) és mindig voltak benne színezők. Nos, én ezeket nem kiszíneztem, hanem fogtam egy indigót és átmásoltam egy üres lapra, majd a másolt rajzot színeztem ki. Mikor már nagyobb lettem olyan általános iskola felső tagozatos, akkor elkezdtem különböző képeket megpróbálni lerajzolni (az akkoriban menő pokémon figuráktól kezdve a cheetos-os párducig) volt mikor sikerült, volt mikor nem. De máig nem néztem meg semmilyen rajzos videót, és nem is olvastam ilyen fajta könyveket. Magamtól szeretek rá jönni a dolgokra.


Csak és kizárólag ceruzával alkotsz vagy más technikát is használsz a műveidhez?

Ádám: Lapra csak ceruzával, illetve tollal rajzolok. Próbáltam már a gipszezést is, ami nagyon bejött. Gipszfigurákat, képeket készítek, és ezeket kifestem, illetve a képekre rajzolok, majd festékkel kifestem őket. Tavaly karácsonyi ajándékokként kipróbáltam az égetést is (bár nem tudom ennek mi a rendes neve :D). Vettem munkatársaimnak ilyen fa díszeket és abba égettem (rajzoltam) bele a nevüket páka segítségével. Ezt is el tudom képzelni hobbiként, hogy fa táblákra rajzokat égessek bele, de ez még a jövő zenéje: D

A Facebook oldaladon már publikált műveidből kiderült, hogy a képregény figuráktól kezdve, az állatvilágon át, elég széles témakörben alkotsz. De melyik az a téma, amelyet a legnagyobb élvezettel dolgozol fel?

Ádám: Igazából mindegyik képet élvezettel készítem el, de amire most rá vagyok kattanva azok a filmek, képregények.

S ha már szóba került az oldalad: honnan jött a Vuk Design név?

Ádám: Ez ilyen random dolog volt. Középiskolában a VUK becenevet kaptam, de ne kérdezd miért, mert ezt én sem tudom. Csak sejtem, mivel az egyik kedvenc állatom a róka, illetve a ravaszságom miatt kaphattam ezt a becenevet. Design pedig azért, mert a saját készítésű dolgaim találhatóak az oldalon (rajzok, majd gipszek, fotók stb…).

Mennyi időt szánsz naponta az alkotásra? Van esetleg valami időbeosztásod, amiben fixen szerepel a rajzolás?

Ádám: Képfüggő, hogy mennyi ideig tart egy rajz. Általában szeretek egy rajzot egy nap alatt befejezni, de van, mikor több napig eltart, időhiány miatt, így csak részleteket tudok belőle elkészíteni. Általánosságban olyan 3-6 óra között mozognak.  Idén már megpróbáltam szabályozni, beosztani a rajzra szánt időmet, mert volt olyan időszak, hogy 4-6 hónap is kiesett, nem alkottam ez idő alatt semmit. Az évre azt tűztem ki célul, hogy havonta legalább 3-4 db rajzot elkészítsek. (Ami úgy látszik sikerül is)Mennyi ideig tart egy-egy rajz elkészítése?

Ádám: Mint már fentebb említettem képfüggő, egy egyszerűbb rajz olyan 3 óra, de ami részletesebb az eltarthat több napig is.

Honnan szerzel ihletet a művekhez? Mi ad neked inspirációt? Van-e példaképed? Ha igen, elárulod ki az és miért?

Ádám: Általában ha megnézek egy filmet, vagy ha valami nagy hype van egy film körül, az rám is hatással van, így elkezdek keresgélni és elkezdek alkotni. De van olyan is, amikor csak képeket nézegetek, és egyszerűen rám jön, a rajzolhatnék. Példaképem nincs.

Szerintem engem és az Olvasókat is érdekelné, hogy vannak-e komolyabb terveid a rajzolással? Gondolok itt arra, hogy kiállítást szervezni belőlük, eladni őket vagy éppen rendelésre készíteni rajzokat? 

Ádám: Nem tartom magam művésznek, hogy kiállítást szervezzek belőlük, mert szerintem nem is lenne, akit érdekelne. Persze jó lenne egyszer. Az eladási lehetőség, illetve a rendelésre készítés már elgondolkodtatott, de nem vagyok szerintem azon a szinten, hogy kielégítsem az igényeket. Bár a gipszből készült képeimet, már tudtam értékesíteni munkatársaim körében (természetesen csekély áron, de nem is ezen van nálam a hangsúly) és jó érzéssel tölt el, hogy az otthonukba tudtam csempészni valamit, amit én készítettem.

Manapság eléggé gyakori, hogy a rajzművészek belekóstolnak tetováló művészetbe. Neked mi a véleményed erről? Érdekel esetleg ez a vonal is?

Ádám: Már sokan mondták, kérdezték, hogy miért nem tetoválok vagy műkörmözök, mert lenne tehetségem hozzá. Az igazat megmondva nem nagyon tudom elképzelni magam ilyen körben.

Bevallom, én nem igazán tudok rajzolni, még a pálcikaemberem is nehezemre esik, és eléggé fura lesz a végeredménye. Mit tanácsolnál nekem és a hozzám hasonlók „tehetségűeknek”, hogy álljunk neki a rajzolásnak? Mi az, amivel érdemes elkezdeni (portré, térbeli rajzok, karakterek, stb).

Ádám: Én azt tanácsolom, hogy ha valami megtetszik, próbáld meg lerajzolni. Ne félj tőle, hogy nem fog sikerülni. Nem kell rágörcsölni, egyszerűen vedd a kezedbe a ceruzát és alkoss. ;) A végeredményre pedig légy büszke. Van, akinek a térbeli rajzok jönnek be, van, akinek a karakter stb… ez mind emberfüggő. A neten lehet találni különböző videókat, oktató segédanyagokat, amik által könnyen meg lehet tanulni rajzolni.

Végül pedig, de nem utolsó sorban: mit jelent számodra a művészet?

Ádám: Számomra az önkifejezést jelenti, illetve a kis világomba merülést, ahol különböző dolgokat hozhatok létre.

Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget és a válaszokat is!

Ha nektek is felkeltette az érdeklődéseteket Ádám rajzai, a facebook oldalán kívül még IDE KATTINTVA is megtalálhatjátok őt! :)


~ o ~

K Ö V E S S E T E K   I T T   I S
Instagram: @mindofmineblog
Pinterest: Diusssh
Lookbook: Diana

You Might Also Like

0 hozzászólás