Szaunázz a testedért és lelkedért

17:57Bár sokan még mindig csak úgy tekintenek a szaunára, mint egy melegedő helyre, azért az ennél sokkal, de sokkal több. Ugyan olyan tévhitek keringenek a szaunázással kapcsolatban, mint például a szívemhez igen csak közel álló jógával kapcsolatban, hiszen amíg az ember nem próbálta ki, nyilván egy kicsit ódzkodik tőle. Mert mi a jó abban, hogy 50-60, de akár a 90 fokos melegben ülve izzadunk? Pontosan ez! 

A korábbi időkben az emberek oly annyira fenntartásosak voltak a szaunázással kapcsolatban, hogy úgy gondolkodtak róla az egy paráználkodásra alkalmas hely, vagy hogy a gyógyító hatásával ellentétben pont, hogy terjeszti a betegségeket. 
Azért ez a gondolkodásmód mára már nem igazán érvényes szerencsére, de szeretnék egy kis kedvet csinálni azok számára, akik eddig még nem szaunáztak, viszont fontos számukra a testi és lelki egészség.

De mi is az a szauna?
A szauna lényegében egy fából készült helyiség, egy kabin, melyet különböző technikák segítségével felfűtenek az adott hőmérsékletre. A levegő forró és száraz odabent, a páratartalom pedig alacsony, de persze van olyan szauna típus is, ahol pontosan a páratartalmat növelve lehet kikapcsolódni és regenerálódni (gőzszauna). A meleg, száraz levegő hatására az erek kitágulnak és a test izzadni kezd, mellyel a felesleges víz és salakanyagok eltávoznak a szervezetünkből. A szaunákba belépve három ülő szint található, a felső szinten való relaxálás azonban a gyakorlott szaunázóknak ajánlott és nekik is csak az utolsó néhány percre, hiszen ott sokkal nagyobb hatásnak van kitéve a szervezet.

Azonban a tisztító hatás mellett még rengeteg más előnye is van szervezetünkre és nem mellesleg a lelkünkre. Lássunk néhányat ezekből!Gyorsítja az anyagcserét
A meleg, száraz levegő hatására az erek és a pórusok kitágulnak, az anyagcsere felgyorsul, s ezáltal megkezdődik az izzadás és a salakanyagok kiválasztása. Ennek következtében fokozódik a mirigyrendszer és az öngyógyítás hatékonysága, ezzel erősítve az immunrendszert.

Megmutathatja rejtett betegségeinket
A szaunázás előhozhatja, megmutathatja rejtett betegségeinket (pl: bőrproblémák), de akár meg is gyógyíthatja azokat. Vagy legalább is elkezdődhet az öngyógyítás folyamata.

Bőrszépítő hatású
Mivel testünk hőmérséklete felfokozódik a melegtől, a salakanyagok távozásával bőrünk is szépül. Ha a szaunázás után langyos vagy hideg vízzel lemossuk bőrünket, esetleg a bevállalósabbak a 15-20 fokos merülő medencébe, ha bemennek, a folyamat nem csak hogy serkenti a vérkeringést, de még a narancsbőr elleni harchoz is hozzájárulhat. Nem hiába javasolják a hideg-meleg váltózuhanyt a mindennapokban! ;)

Segít küzdeni az érelmeszesedés ellen
Ahogy azt már korábban is említettem, a forró levegő miatt az erek kitágulnak, majd a hideg víz hatására a vérkeringés felpezsdül, így a szaunázás az egész érhálózatot megtornásztatja, ezáltal az érfalak rugalmassá válnak.

Stresszoldó
A szaunázásnak is van néhány betartandó szabályzata, mint például a papucsot kint kell hagyni, törölközőt minden esetben vinni kell magunkkal, vagy épp, hogy csendben kell lenni odabent. Hiszen ilyenkor nem csak testileg újul meg az ember, de lelkileg is el lehet csendesedni picit. Már néhány perces szaunázás után érezhető, ahogy a meleg egészen mélyre hatol sejtjeinkben és az izmok is ellazulnak - így masszázs helyett is tökéletes -, ezzel egyidejűleg pedig a helyes légzésre figyelve kikapcsolhatunk arra a kis időre.
Nem mellesleg pedig, ismert tény, hogy a stressz hatására éhségrohamok törhetnek ránk - törnek is olykor sajnos. A stressz oldásával viszont a szénhidrát utáni éhségünk is csökkenhet, így még akár a diétába is beilleszthető tevékenység.

A szaunázás persze akkor a leghatásosabb, hogyha heti rendszerességgel iktatjuk be a mindennapjainkba, azonban hogyha csak ritkábban jutunk el a kabinokba, azzal is sokat tehetünk testünk és lelkünk egészségért.


You Might Also Like

0 hozzászólás